Reiki voor paarden

Reiki leren voor je paarden is leren mediteren met je paarden gericht op healing. Maar in bredere zin is Reiki natuurlijk een Japanse geneeskunde die een helende transformatie teweegbrengt.  

Vaak wordt Reiki met paarden op oppervlakkige manier gebruikt. In de zin van ‘n een “hands-on healing” -methode om paarden te genezen van fysieke klachten. Reiki gaat veel verder dan dat, ook bij paarden! Paarden kun je ook emotioneel en spiritueel genezen met Reiki. Reiki helpt ons de genezingsuitdagingen van onze paarden met gratie en overgave aan te gaan, terwijl we leren luisteren naar wat zij nodig hebben om weer paard te kunnen zijn. Je gaat ervaren dat paarden verbazingwekkende genezingsreacties kunnen geven na de behandeling.  

Reiki begint bij jou. Het gaat erom dat je in jezelf ‘t evenwicht kunt bewaren, zelfs in een chaotische of lastige situatie. Reiki helpt ons te leren hoe we een innerlijk evenwicht en kalmte kunnen behouden terwijl we in een meditatieve staat zijn, wat zich na verloop van tijd en met oefenen geleidelijk zal verspreiden naar een vredige gemoedstoestand bij alles wat we doen. Het “Reiki-rimpeleffect” – wanneer we ons hart openen voor balans, helderheid en harmonie, zullen genezing, tevredenheid, transformatie en vernieuwing volgen. Dit is nodig om paarden te genezen die van nature intelligente, gevoelige en bijzondere wezens zijn.  

Onze innerlijke rust en zekerheid, maakt dat paarden zich ook zeker en rustig zullen voelen. De weerslag die jouw persoonlijke overdracht projecteert op het paard, zal merkbaar zijn in gedrag van het paard. Ben je rustig en zelfverzekerd, zal het paard dat ook meer en meer zijn, omgekeerd werkt het ook uiteraard. Onrust brengt meer onrust, maar dat is niet alleen met paarden maar ook bij overdracht naar mensen onderling is dit gedrag merkbaar. Iedereen zal dit herkennen. 

Zelfgenezing zal het gemakkelijkst plaatsvinden als we zelf innerlijke vrede hebben. Daarnaast zal het leren verbinden met paarden vanuit deze rustige innerlijke ruimte ook helpen om onze relatie met hen veel dieper te laten zijn. 

Reiki helpt paarden op veel manieren, van kalmeren voor de training of wedstrijd tot het helen van fysieke of emotionele problemen. Reiki kun je ook in zetten om paarden te helpen om vrij te leven en zich weer geheel(d) paard te laten voelen. Reiki is een ware gift voor alle paarden, en ze reageren er uitzonderlijk goed op. 

De effectiviteit van Reiki is niet afhankelijk van lichamelijk contact. Als therapeut beoefenaar manipuleer of stuur je het genezingsproces niet: het paard verbindt en accepteert Reik energie op de manieren die het meest comfortabel is voor hem. Dit kan zijn hands-on of op afstand, of een combinatie van beide. Vertrouw erop dat het paard die je behandeld dit aangeeft.  

Zoals eerder gezegd: hoe intenser onze eigen vredige gemoedstoestand is, hoe diepere reacties we zullen zien bij onze paarden. Reiki gaat over het verbinden met de meest subtiele energieën – de energie van het universum, energie van ons hart en de energie van de aarde – en daardoor raakt het de diepste bron van onze essentie en ondersteunt het altijd een pad naar balans en harmonie. Zelfs als we niet weten wat er specifiek mis is met ons paard, door te mediteren en een ruimte van vreedzame verbinding en mededogen te creëren, kunnen er op alle niveaus diepgaande genezingsverschuivingen naar balans plaatsvinden.

De vijf Reiki principes van het de grondlegger van Reiki Master Mikao Usui is ook toe te passen op paarden. Het kan als leidraad worden gebruikt bij het werken met paarden.  

De reiki principes 

1: Wees niet boos voor vandaag. Paarden kunnen een lang leven leiden, en als zodanig kunnen ze veel huizen en verzorgers zien. Soms zien we de trauma’s van mishandeling of verwaarlozing uit het verleden (of heden) als we met paarden werken. We kunnen onszelf erg boos gaan voelen over hoe ons paard eerder werd behandeld of behandeld wordt, wat hij moest doormaken, enzovoort. Deze woede zal ons alleen maar afleiden van ons primaire doel, namelijk het paard helpen. Als we boos zijn, zal ons paard dit voelen en geen verbinding met ons willen maken. Reiki-meditatie helpt ons om dieper in het hart van ons paard te kijken en zijn potentieel voor genezing te zien, waardoor het gemakkelijker wordt om door alle moeilijkheden heen te werken. Met geduld en kalmte. Door ons paard te benaderen met innerlijke rust in plaats van boosheid, zal alles veel gemakkelijker naar genezing stromen.  

2: Maak je geen zorgen, alleen voor vandaag. In de loop van de jaren dat we met paarden werken, kunnen we te maken krijgen met veel gezondheidsproblemen, zowel fysiek als emotioneel. Als we paarden koesteren in de richting van genezing, kunnen we onszelf zorgen maken: zorgen maken over andere problemen die zich zouden kunnen voordoen, kosten van behandelingen, hoe en of het paard volledig zal kunnen genezen van ziekte en verwonding, enzovoort. Piekeren over dingen waar we geen controle over hebben, helpt niet. Reiki-beoefening helpt ons om dieper in het hart en de geest van het paard te komen en hem te zien als al genezen – als een heldere, mooie geest met grenzeloze mogelijkheden. Wanneer we vanuit het hart naar ons paard gaan kijken, zal hij dit onmiddellijk voelen en kan het vertrouwen zich verdiepen. En met die verdieping van vertrouwen begint de genezing van het hart. Wanneer de genezing van het hart begint, zal al het andere volgen. 

3: Wees bescheiden. Werken met paarden kan ons terug naar een gevoel van nederigheid brengen. Paarden zijn in veel opzichten zoveel gevoeliger voor de lessen van genezing en leven dan wij. Onze paarden kunnen enkele van onze meest diepgaande spirituele leraren worden. Reiki-beoefening helpt ons om ons hart te openen, te verbinden met paarden en de lessen en wijsheid van de paarden te leren zien en begrijpen.  

4: Wees eerlijk. Paarden hebben absolute eerlijkheid nodig, omdat ze niets minder dan dat accepteren. We moeten leren om in het moment volledig bij hen aanwezig te zijn, want dit is hoe ze leven. Reiki-beoefening ondersteunt ons onze eerlijke en waarheidsgetrouwe zelf te laten zien.  

5: Heb compassie. Het ontwikkelen van een relatie met een paard leert ons de grenzen van gescheidenheid op te heffen. Het leert ons om samen te werken en een partnerschap te ontwikkelen dat soort en taal overstijgt. Deze samenwerking kan beginnen met grondwerk en paardrijden, maar zal op een gegeven moment ook een gezondheidsuitdaging omvatten. Hierdoor zullen we leren dat we in werkelijkheid niet zo verschillend zijn en dat mededogen zal groeien.  


Waar kun je paarden Reiki voor inzetten:   

De lijst waarvoor je Reiki kunt inzetten is vrij eindeloos. Hieronder een lijst van klachten die veelvuldig voorkomen en met Reiki kunnen worden behandeld. We hebben de klachten onderverdeeld in fysieke, emotionele en spirituele klachten.   

Fysieke klachten 

 • Jeuk  
 • Peesblessures  
 • Verstuiking  
 • Gewrichtsblessures  
 • Hoefbevangenheid  
 • Koliek  
 • Vachtproblemen  
 • Spijsverteringsproblemen  
 • Stijfheid  
 • Allergieën  

Emotionele klachten 

 • Laadproblemen  
 • Schrikproblemen  
 • Angst  
 • Eetlust verliezen  
 • Schrik van de wind  
 • Zenuwen voor de trainingen of wedstrijden  
 • Wedstrijdproblemen (zowel voor paard als de rijder)  
 • Verlatingsangst  
 • Problemen met grondwerk  
 • Het rijden zelf  
 • De relatie met het paard en de eigenaar  
 • Futloos voelen  
 • Stress  

Spirituele klachten 

 • Familie/bloedlijn patronen  
 • Zijn rol in de kudde niet kunnen vinden  
 • Het oer-paard in zichzelf kwijt zijn (uit zich oa in stalgebreken)  
 • Klachten die voortkomen uit chakra’s die uit balans zijn  
 • Klachten die voortkomen uit een niet goed functionerende aura  

Zie je dat een paard fysieke klachten heeft, vraag dan ALTIJD eerst of de eigenaar of verzorger de dierenarts heeft gebeld. Indien dit niet het geval is, laat hen dit dan eerst doen voordat je zelf als therapeut aan het werk gaat.   

In de volgende les leer je alles over veiligheid tijdens het behandelen een paard.