Voorbereiding van een behandeling

Een goede voorbereiding voor een behandeling is erg belangrijk om zo het beste uit de behandeling te halen op een zo ontspannen mogelijke manier. De voorbereiding begint al thuis of in ieder geval voordat je bij het paard of de paarden aankomt. Voordat je bij het paard aankomt is het belangrijk om jezelf goed te aarden, te verbinden met je hart en het universum/ de Reiki energie. Ook kan je je alvast afstemmen op het paard, als dit bij jou past. Hiervoor hebben wij twee meditaties opgenomen.  

Voor dat je een behandeling begint zorg dat je even de tijd neemt om af te stemmen op de energie van je paard door bijv. Je paard even te knuffelen. Ga je een paard van iemand anders behandelen neem dan even de tijd om contact te maken en kennis te maken zodat het paard vertrouwen in je heeft en je een beeld krijgt wat voor een persoonlijkheid dat paard heeft. Observeer het paard en maak fysiek contact door bijvoorbeeld het paard te aaien op de hals. Meteen het hoofd aanraken kunnen paarden als te intens ervaren, vooral als jij het paard nog niet kent.  

De eerste keren dat je een behandeling aan paarden geeft is het goed om de volgorde van de handposities te volgens zoals je in deze cursus gaat leren. Zodra dit goed in jouw systeem zit kan je op intuïtie gaan werken.  

Om de behandeling zo soepel mogelijk te laten verlopen hebben wij wat tips en tricks opgesteld:  

  • Neem het intake en behandel formulier mee die je voor en na de behandeling kan invullen. (Deze leer en krijg je in graad 3) 
  • Vertel de eigenaar/verzorger van het paard (indien je dit niet zelf bent) wat Reiki inhoudt, wat je gaat doen en wat je kan verwachten na de behandeling. 
  • Plan zo veel mogelijk consulten in op een juist moment. Onrustige momenten zijn bijvoorbeeld als het bijna voertijd is, of wanneer de paarden naar de wei gaan of juist net weer uit de wei gehaald worden. Dit zorgt voor onnodige onrust.  
  • Zet het paard op een vertrouwde plek. Dit kan in zijn stal zijn, de poetsplaats, naast zijn wei waar hij dicht bij de kudde is etc. je mag je paard vastzetten, maar als je het prettig vindt en het paard loopt niet snel weg kun je het paard ook los laten staan. Ook kun je het paard in de kudde laten en daar behandelen, maar hou er rekening mee dat de rest van de paarden ook nieuwsgierig kunnen worden en je kunnen storen tijdens je behandeling, doe wat voor jou en het paard het fijnste werkt.  
  • Zorgt dat je goed geaard en afgestemd bent voordat je bij het paard aanwezig bent. Je kunt hiervoor de twee bovenstaande meditaties altijd gebruiken. 
  • Zorg altijd dat jijzelf altijd op een veilige positie ten aanzien van het paard staat. Ga nooit op je knieën of hurken zitten bijvoorbeeld en maak gebruik van de “veiligheidshand”. Hier leer je meer over verderop in deze cursus de ‘1 hand behandeling en veiligheid’.  
  • Adviseer de eigenaar/verzorger na de behandeling om het paard minimaal 5 minuten nog even in de gaten te houden. En laat de eigenaar/verzorger bepalen waar het paard behoefte aan heeft. Misschien in de paddock om juist zijn energie kwijtraken of nog even een moment in rust op stal.  

Body scan 

Voordat je echt met de behandeling gaat beginnen is het handig om even een snelle body scan te maken. Door een snelle evaluatie van het lichaam te maken heb je vooraf al een beeld van het paard. Zo kan je energieverschil voelen of koude of juist warme plekken, of je komt plekken tegen die erg gevoelig of soms zelf pijnlijk zijn of heel slecht benaderbaar. Zo kan je daar tijdens de behandeling rekening mee houden. 

Op het onderstaande filmpje laten we een body scan zien. We strijken met de handen het hele paard af in een normaal tempo en met medium druk van voor naar achteren. We hebben ook een meditatie opgenomen die je helpt met aarden, maar waarmee je ook zelf een bodyscan uitvoert zodat je weet welke klachten of ervaringen van jou zijn en welke van het paard.