Veiligheid tijdens een behandeling

Voordat we het gaan hebben over de daadwerkelijke voorbereiding voor een behandeling en de behandeling zelf, willen wij eerst aandacht besteden aan de jouw veiligheid en daarmee ook de veiligheid van het paard. Het veilig uitvoeren van een behandeling is namelijk voor HHA van groot belang. In deze paragraaf vind je een aantal methodes die je helpen om veilig een behandeling te geven en een aantal tips ten aanzien van veiligheid, zodat jij ten alle tijden zo veilig mogelijk de behandeling kan geven en hiermee ook de veiligheid van het paard waarborgt 

Touwgebruik
Je kan ervoor kiezen om het paard vast te zetten of je kan het paard los laten staan. Kijk en voel altijd wat goed voelt voor jou en wat er op dat moment passend is. Als je ervoor kiest om het paard niet vast te zetten dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten als het om veiligheid gaat.

Op de foto kun je zien dat het touw losjes over de arm ligt en het uitstekende stuk aan de binnenkant van de arm hangt. Op deze manier kan de rechterhand snel het touw pakken mocht het paard gaan lopen en komt deze niet in de knoop met de linkerarm.

Draai een touw nooit om je arm, pols of hand, want als het paard dan zich los probeert te trekken dan kan je verstrikt raken.

Het is raadzaam om het touw over de hals of rug te leggen van het paard als je de benen gaat behandelen of als je bij het achterste gedeelte van het paard bent aangekomen. Als dit niet mogelijk is zorg dan dat je het touw vergenoeg over je arm legt en het uitstekende touw mooi naar achter legt van het paard af, zodat het paard daar niet in kan raken

Op deze wijze is de kans het kleinst dat het touw op de grond valt en kan jij er nog altijd snel bij mocht dit nodig zijn.  

Veilige werkposities
Bij het uitvoeren van een veilig werkpositie zijn zowel hoe jij staat en positioneert als het gebruik van het touw belangrijk. Op onderstaande foto’s zie je hoe je de benen op een veilige manier kan behandelen. Dit doe je door een voet en een knie op de grond te zetten zit je in een stevige positie om veilig de benen te kunnen behandelen en kan je als dat nodig is snel en stabiel opstaan. Daarnaast is het voor het geven van Reiki belangrijk dat jij altijd een voet plat op de grond houdt zodat de energie goed kan wegstromen de aarde in.

FOUTE werkpositie!

Ga nooit op je knieën of hurken zitten tijdens een behandeling. Als het paar schrikt en je moet snel opstaan lukt dat niet als je op je knieën zit en als je op je hurken zit kan je snel uitbalans raken en omvallen. Ook zie je op deze foto dat het halstertouw foutief wordt vastgehouden. 

JUISTE werkpositie

Juiste werkpositie op 1 knie en 1 voet op de grond en touw over de arm naar achter gelegd, zodat het paard niet gemakkelijk op het touw kan stappen als het schrikt.  

De veiligheidshand
Om de veiligheid van jezelf en daarmee ook het paard te waarborgen kan je een veiligheid hand gebruiken voor momenten dat werken met 2 handen even niet mogelijk is. Op onderstaande foto`s leggen we uit hoe deze veiligheid hand positie eruitziet en waarom het goed is om dit te gebruiken.

Wat is een veiligheid hand? Die kan je gebruiken om het paard op een veilige manier van je af te duwen als dat nodig is. Als het paard tegen je aan wil gaan hangen of naar je toe wil stappen en zorgt voor een veilige afstand tussen jou en het paard. De veiligheid hand leg je de buitenkant van je vingers tegen het paard, op deze manier kan je pols niet buigen en kan je voldoende kracht zetten om het paard tegen te houden. 

Juiste plekken voor de veiligheid hand. Schouder, ribben, dij. Op deze plekken kan je als dat nodig is het paard veilig van je afduwen.

Foute plekken om de veiligheid hand te leggen 

Op deze plekken kan je het paard niet op de juiste manier van je afduwen en heeft daarmee ook vaak een averecht effect. Als je op de nek duwt dan bestaat de kans dat het paard met zijn nek van je af gaat maar met zijn achterhand richting jou komt. Duw je het paard in zijn lies dan kan het paard daar heel gevoelig op reageren en sta je op een plek waar je geraakt zou kunnen worden door een trap.  

Keuze voor een behandeling met twee of één hand.
Je zult in de praktijk ook zeer extreme paarden tegenkomen die je gaat behandelen. Niet alle paarden zijn goed benaderbaar en sommige zijn moeilijk of soms zelfs gevaarlijk met aanraking. Om die rede hebben wij ook een behandelmethode ontwikkeld waarmee je het paard behandeld met één hand, zodat ook deze paarden behandeld kunnen worden en de veiligheid voor jou als therapeut ook gewaarborgd wordt.

Weet dat je daarin dus altijd een keuze hebt. In het volgende hoofdstuk gaan we eerst in op de voorbereiding voor een behandeling, de daarna volgende hoofdstukken gaan over een basisbehandeling en het hoofdstuk daarna is geweid aan de behandeling met één hand speciaal voor deze categorie paarden of als jij je nog niet zeker genoeg voelt om een paard te behandelen zonder veiligheid hand. Dat is uiteraard helemaal okay.