Reiki voor paarden

Reiki leren voor je paarden is leren mediteren met je paarden gericht op healing. Maar in bredere zin is Reiki natuurlijk een Japanse geneeskunde die een helende transformatie teweegbrengt.  

Vaak wordt Reiki met paarden op oppervlakkige manier gebruikt. In de zin van ‘n een “hands-on healing” -methode om paarden te genezen van fysieke klachten. Reiki gaat veel verder dan dat, ook bij paarden! Paarden kun je ook emotioneel en spiritueel genezen met Reiki. Reiki helpt ons de genezingsuitdagingen van onze paarden met gratie en overgave aan te gaan, terwijl we leren luisteren naar wat zij nodig hebben om weer paard te kunnen zijn. Je gaat ervaren dat paarden verbazingwekkende genezingsreacties kunnen geven na de behandeling.  

Reiki begint bij jou. Het gaat erom dat je in jezelf ‘t evenwicht kunt bewaren, zelfs in een chaotische of lastige situatie. Reiki helpt ons te leren hoe we een innerlijk evenwicht en kalmte kunnen behouden terwijl we in een meditatieve staat zijn, wat zich na verloop van tijd en met oefenen geleidelijk zal verspreiden naar een vredige gemoedstoestand bij alles wat we doen. Het “Reiki-rimpeleffect” – wanneer we ons hart openen voor balans, helderheid en harmonie, zullen genezing, tevredenheid, transformatie en vernieuwing volgen. Dit is nodig om paarden te genezen die van nature intelligente, gevoelige en bijzondere wezens zijn.  

Onze innerlijke rust en zekerheid, maakt dat paarden zich ook zeker en rustig zullen voelen. De weerslag die jouw persoonlijke overdracht projecteert op het paard, zal merkbaar zijn in gedrag van het paard. Ben je rustig en zelfverzekerd, zal het paard dat ook meer en meer zijn, omgekeerd werkt het ook uiteraard. Onrust brengt meer onrust, maar dat is niet alleen met paarden maar ook bij overdracht naar mensen onderling is dit gedrag merkbaar. Iedereen zal dit herkennen. 

Zelfgenezing zal het gemakkelijkst plaatsvinden als we zelf innerlijke vrede hebben. Daarnaast zal het leren verbinden met paarden vanuit deze rustige innerlijke ruimte ook helpen om onze relatie met hen veel dieper te laten zijn. 

Reiki helpt paarden op veel manieren, van kalmeren voor de training of wedstrijd tot het helen van fysieke of emotionele problemen. Reiki kun je ook in zetten om paarden te helpen om vrij te leven en zich weer geheel(d) paard te laten voelen. Reiki is een ware gift voor alle paarden, en ze reageren er uitzonderlijk goed op. 

De effectiviteit van Reiki is niet afhankelijk van lichamelijk contact. Als therapeut beoefenaar manipuleer of stuur je het genezingsproces niet: het paard verbindt en accepteert Reik energie op de manieren die het meest comfortabel is voor hem. Dit kan zijn hands-on of op afstand, of een combinatie van beide. Vertrouw erop dat het paard die je behandeld dit aangeeft.  

Zoals eerder gezegd: hoe intenser onze eigen vredige gemoedstoestand is, hoe diepere reacties we zullen zien bij onze paarden. Reiki gaat over het verbinden met de meest subtiele energieën – de energie van het universum, energie van ons hart en de energie van de aarde – en daardoor raakt het de diepste bron van onze essentie en ondersteunt het altijd een pad naar balans en harmonie. Zelfs als we niet weten wat er specifiek mis is met ons paard, door te mediteren en een ruimte van vreedzame verbinding en mededogen te creëren, kunnen er op alle niveaus diepgaande genezingsverschuivingen naar balans plaatsvinden.

De vijf Reiki principes van het de grondlegger van Reiki Master Mikao Usui is ook toe te passen op paarden. Het kan als leidraad worden gebruikt bij het werken met paarden.  Lees alles over deze vijf principes in de volgende les.