Basis Reiki behandeling

Net als bij mensen hebben paarden ook basis plekken om reiki aan te geven. Bij paarden zijn de handposities soms net anders, maar het principe blijft hetzelfde. Omdat een paard groter is dan wij, maar ook om je eigen veiligheid te waarborgen, zijn er een aantal standaard plekken waar je kunt behandelen. Wij raden je aan om eerst deze handposities aan te houden, zodat je goed bekend wordt met deze posities en je deze kan geven zonder over na te denken. Bij Paarden Reiki Graad 2 leer je nieuwe posities en ga je steeds meer vanuit intuïtie te werk.  

In het volgende filmpje zie je een versnelde complete basisbehandeling. Door het filmpje te kijken krijg je alvast een goed beeld van de handposities en de flow. Uiteraard als je zelf gaat behandelen neem je per positie langer de tijd, zoals je ook gewend bent als je Reiki geeft aan jezelf of aan andere mensen.

Deze behandeling kun je altijd geven en is heel goed te combineren met andere therapeutische behandeling of bijv. na een training of herstellen van een ziekte of operatie. Deze behandeling kent standaard behandel plekken en handposities. Maar net als bij iedere reikibehandeling mag je altijd je intuïtie volgen, maar probeer in het begin de vaste handposities wel eigen te maken, zoals we al eerder hebben aangegeven. 

Als jij het paard nog niet kent of als dit de eerste keer is dat het paard Reiki krijgt is het verstandig om even ruim de tijd te nemen om af te stemmen en dus verbinding te maken met het paard. Dit kan je op verschillende manieren doen, experimenteer hiermee en kijk wat bij jou past. Je kan dit doen door eerst het paard rustig te aaien op zijn nek of bij zijn schouder. Ook kan je kort 1 hand op de boeg/ borst leggen en 1 hand achter de schoft. Of 1 hand achter de schoft en 1 hand midden op de rug. Het hoofd kan te gevoelig zijn voor de eerste handpositie en dat ondervang je door eerst af te stemmen op het paard in 1 van deze posities. Als het paard gewend is aan Reiki of je kent het paard goed, waardoor hij zich meteen vertrouwd voelt, kan je uiteraard sneller beginnen met de eerste handpositie. Echter zijn deze posities altijd goed voor het contact maken en voor het uitwisselen van de energie van jou en het paard om zo op elkaar af te stemmen. Een mooie manier om je behandeling te beginnen.  

Hoelang je per positie blijft behandelen mag je zelf gaan aanvoelen, maar gemiddeld is bij paarden zo`n 1,5 tot 2 minuten meestal genoeg. Het mooie van paarden is dat de meeste paarden ook zelf aangeven als het genoeg is op die plek, ze verplaatsen zich, zodat jouw handen op een andere positie komen of proberen jou te verplaatsen. Het kan ook voorkomen dat het paard je naar een plek wil toesturen waar hij graag reiki wil, dus laat gewoon gebeuren als het paard iets doet en kijk wat hij er mee wil aangeven.

Tijdens het geven van een behandeling werken we aan twee kanten van het paard. Kaak, ogen, oren en voor en achterhoofd behandel je in één keer. De hals kan je of in één keer behandelen, zoals je straks op de foto`s kan zien, of je kan eerst één zijde doen en daarna direct de andere zijde. Voorkant schouder behandelen we eerst aan één zijde en daarna direct de andere zijde.

Handpositie 7 tot en met handpositie 13 behandel je in één keer achter elkaar eerste de ene kant uit en daarna de andere kant. Daarna ga je over tot handpositie 15, de staartaanzet. Vervolgens ga je verder naar benen en hoeven. Deze kan je het beste ook eerst aan één zijde behandelen en vervolgens aan de andere zijde. Benen en hoeven behandel je dus helemaal als laatste als het gehele lichaam klaar is.
Wees gerust, na het bekijken van de foto’s en de video’s met betrekking tot de handposities wordt het vanzelf duidelijk.

Hou het welzijn van het paard altijd in de gaten tijdens de behandeling. Het kan zijn dat het paard de eerste keer gespannen is en niet de hele behandeling rustig kan blijven staan of moeite heeft met het overgeven aan de behandeling. Dit kan een tweede keer heel anders zijn en wellicht valt het paard dan wel in slaap of ontspant zich zichtbaar.

Bij paarden is het makkelijker dan bij mensen om een blokkade te voelen omdat hun energie veel groter is dan bij ons. Je kan dit in de energie voelen, je kan warmte voelen, door middel van je gaven zoals helder voelen of weten of je kan het soms zelf zien aan de vacht die net een andere glans heeft of structuur.

Ben je zelf bezig met de verzorging van jouw paard dan kan je zelfs tijdens het poetsen Reiki geven. Met één hand borstel je het paard en met de andere hand geef je reiki op het lichaam. Visualiseer of zet de intentie dat je met de ene hand op het lichaam energie geeft en met de andere hand (waarmee je borstelt) de negatieve energie eruit borstelt. Zo kan je zelfs tijdens de verzorging Reiki geven! 

Op de foto`s kun je zien waar de behandelplekken zitten en hoe/waar je het beste je handen kunt neerleggen. Sommige plekken kun je verschillende handposities gebruiken. Op het filmpje laten we een versnelde reikibehandeling zien. 

Belangrijk is om het paard als je met een halster werkt een ruim lekker loszittend halster Om doet en de sluiting loslaat. Werk net als bij mensen met een zachte en lichte hand en voorkom dat je gaat hangen/ leunen op het paard. Probeer zoveel mogelijk contact te houden met het paard als je van hand positie veranderd, glij zachtjes van positie naar positie.  

Basis Reiki handposities bij paarden
Naast een korte uitleg kan je alle posities zien op de foto`s. Zorg dat je, net zoals je staand een behandeling zou geven aan een cliënt, je benen van het slot af en zorg dat je je schouders, armen en handen zo ontspannen mogelijk houdt en je vingers gesloten tegen elkaar aan.

Handpositie 1: de kaak 

Bij de behandeling van de kaak sta je naast het paard net zoals je zou doen als je een hoofdstel om doet. Zorg dat het halster open is en schuif voorzichtig je handen onder het halster op de wangen/ kaak van het paard. De kaak kan bij paarden gespannen zijn, naast dat ze de hele dag door kauwen, kan de kaak door spanningen ook strak en gespannen zijn. Veel paarden reageren snel op deze plek als je daar behandeld en kunnen spanning vaak snel loslaten. 

Positie 2: de ogen 

Bij het behandelen van de ogen zijn 2 opties mogelijk. Met de handen over de ogen of net boven de ogen. Niet alle paarden vinden het prettig als je de handen over hun ogen legt en ze niks meer kunnen zien en kies dan voor optie 2 net boven de ogen. Ook bij deze handpositie sta je naast het paard zoals je bij handpositie 1 doet. Als het paard nu erg onrustig word van deze handpositie ga dan niet te lang door met proberen en sla deze over, je kan er ook voor kiezen om nog even terug te gaan naar handpositie 1 en je intentie zetten naar de ogen. 

Positie 3: de oren 

Het behandelen van de oren kan gevoelig zijn en niet alle paarden vinden het prettig als je de oren vast pakt zoals op de foto te zien is. Merk je dat het paard het niet fijn vindt, kies dan voor optie 2 en leg je handen net voor de oren. Ook bij deze positie sta je naast het paard zoals je doet bij handpositie 1 en 2. oren is voor veel paarden ook een zeer gevoelige plek. Bij Fantasia die je kan zien op de foto was het aanraken van de oren bijna niet mogelijk. Door toch rustig de tijd te nemen en haar vertrouwen te geven en en de handen dicht bij haar oren te houden zonder aan te raken hebben we er reiki aan geven, nu kan ze het nu heel goed toelaten en geniet van de behandeling bij haar oren met aanraking. 

Positie 4: het voor- en achterhoofd

Bij het behandelen van het voor- en achterhoofd staan we ook naast het paard, maar nu draai je met jouw lichaam richting het paard toe. Geef het paard even de tijd om te wennen aan deze positie. Sommige paarden vinden het wat spannen een hand zo tussen de ogen en soms vinden ze de hand achter de oren ook onwennig. Wacht rustig in deze positie totdat het paard kan ontspannen in deze houding. Als ze eenmaal ontspannen laten ze hun hoofd zakken en kunnen ze spanning laten afvloeien en de reiki energie goed opnemen. Ook paarden kunnen hoofdpijn hebben, dat maakt deze handpositie zo belangrijk om weer de ontspanning terug te krijgen achter de oren. Ook veel hoofdstellen zitten vaak strak achter de oren wat ook een negatief effect heeft op hoofdpijn. 

Positie 5: de hals 

Bij het behandelen van de hals sta je schuin naar het paar toegedraaid met jouw lichaam en leg je op de linker en rechter kant van de hals een hand. Het is niet aan te raden recht voor je paard te gaan staan, mocht het paard gaan lopen of met zijn voorbeen slaan dan sta je op deze manier zoals op de foto op een veilige plek (vertrouw jij jouw paard volledig dan kun je wel voor je paard gaan staan, de kans dat het paard zijn hoofd op jouw schouder legt is ook groot en zo kan deze handpositie extra speciaal en liefdevol zijn). Ook kan je ervoor kiezen om eerst de ene zijde van de hals te behandelen met twee handen en daarna de andere zijde. Hier kan je bijvoorbeeld voor kiezen als je weet of voelt dat dit een probleemgebied is.  

Positie 6: de voorkant van de schouder

Bij het behandelen van de voorkant van de schouder is jouw positie schuin naar het paard toe gericht en houd je ruimte voor het paard om zijn voorbeen op te tillen zonder jou te raken. Het behandelen van de schouder is voor paarden ook zeer belangrijk. Paarden balasten van nature hun voorhand meer. Zo kunnen ze beter grazen in de wei en kunnen ze sneller vluchten als dit nodig is, doordat het meeste gewicht al naar voren is.?? 

Positie 7: de boven- en zijkant schouder 

Net onder de schoft voel je de bovenkant van de schouder uitsteken en daar leg je een hand overheen en de andere hand kan op het grote vlak daaronder en dat is de zijkant het de schouder. Sta weer op gepaste afstand en met je lichaam richting het paard gedraaid 

Positie 8: de rug 

Leg bij het behandelen van de rug je handen net onder de ruggengraat op de lange rugspier. Leg je handen ongeveer op schouderbreedte van jouwzelf uit elkaar op de rug, bij hele kleine of grote paarden zal dit wat dichter bij elkaar zijn of juist een stukje wijder. Let weer goed op je afstand en of je ontspannen staat. De rug is de brug van voorhand naar achterhand en dus een belangrijk stuk om te behandelen om die verbinding goed te houden..?? 

Positie 9: de singelhoek en de buik 

Het behandelen van de singelhoek kan een zeer gevoelige plek zijn bij paarden omdat hier natuurlijk de singel zit als het paard bereden wordt, maar ook net als bij ons zit het in de buurt van de oksel en om die rede is het ook een gevoelig plekje. Op de foto wordt de hand vrij hoog op de singelhoek gehouden maar dit mag ook nog een stuk lager richting onderen, voel en probeer wat voor het paard het beste is en waar de energie nodig is. Let bij de buik op dat je hand niet te ver naar achteren gaat richting de lies, paarden kunnen dit als niet prettig ervaren en onrustig worden en met staart zwiepen of het been optillen. Zorg dat het comfortabel blijft voor het paard, blijf het paard goed in de gaten houden.  

Positie 10: de onderrug 

Let op dat je handen licht en zacht liggen op de onderrug, hier zitten namelijk ook de nieren en kan een gevoelige plek zijn. Houd voldoende afstand van het paard en zorg dat je zelf goed op 2 benen staat zonder je knieën op slot te zetten. Door Reiki komen er ook veel afvalstoffen vrij die via de urine afgevoerd worden en dus ook via de nieren. De plas van het paard kan na het behandelen sterker ruiken en donkerder zijn. 

Positie 11: de heup 

De heup is makkelijk te vinden door je laat je handen van de onderrug naar beneden glijden totdat je op het stuk uitstekende bot bent aangekomen. Je kan je handen een beetje om de heup leggen zoals op de foto te zien is maar je kan je handen ook licht tegen elkaar aan op de heup leggen. Goed functionerende heupen zijn voor paarden zeer belangrijk. Een paard moet snel kunnen draaien als hij wil vluchten en hoe soepeler de heupen zijn hoe makkelijker dit gaat. Ook als we een paard willen berijden is het erg belangrijk dat de heupen ontspannen en soepel zijn, om zo het makkelijker te maken om het gewicht van de voor hand meer op de achterhand te plaatsen om zo het gewicht beter te verdelen als er een ruiter op zijn rus zit. Omdat het paard al van nature meer gewicht op de voorhand heeft en wij achter de schoft zitten zullen wij meer gewicht…. 

Positie 12: de flank en de billen 

Zorg bij deze positie ook dat je voldoende afstand bewaard, mocht het paard uithalen met zijn been hij jou niet kan raken. Behandel je met een touw om je arm, zorg dan voor een lang genoeg touw of leg het touw bij deze positie over de rug van het paard heen. Op de foto kun je zien hoe kort stukje er nog over is en het touw nu makkelijk kan vallen als het paard er een klein beweging aan geeft. De achterhand/ bilspier is de motor van het paard die beweging mogelijk maakt. Bij sommige paarden is deze spier vrij hard en gespannen wat een nadelig effect kan hebben met een goede doorstroom naar voren, wat bijv. Rugklachten kan veroorzaken. Door er Reiki aan te geven kun je hier meer ontspanning brengen en zorgen dat de doorstroom beter wordt. Paarden met erg strakke billen zijn vaak ook minder goed geaard. 

Positie 13: de knie en de hamstring 

 Deze handpositie is een vrij intiem plekje om te behandelen. Bij het behandelen van de knie zit je hand bij de lies wat erg gevoelig kan zijn en het behandelen van de hamstring zit je met je handen bijna tussen de billen wat ook ongemakkelijk kan zijn voor het paard. Als je merkt dat het paard het lastig vindt neem er dan even de tijd voor, of behandel eerst de knie en dan de hamstring en gebruik je veiligheid hand. Ook hier let op dat je voldoende afstand houdt voor als het paard zijn been optilt. Een goed functionerende knie en hamstring zijn weer van belang om een goed buiging in het ben mogelijk te maken die weer mogelijk maakt dat de billen van het paard goed gebruikt kunnen worden om goed door te stromen naar de rest van het lichaam 

Positie 14: de staart aanzet 

Het is niet raadzaam recht achter een paard te gaan staan zoals je op de foto kan zien. Zorg dat je er schuin achter staat met voldoende afstand. Deze handpositie doe je pas als je ook de andere kant van het paard ook hebt behandeld, zodat je deze plek maar 1x behandeld. Voor veel paarden is het zeer ontspannend als je deze plek behandeld. Het werkt aardend en zorgt ervoor dat alle energie mooi van achteren helemaal naar voren kan stromen en je het paard helemaal kan verbinden. 

Positie 15: de knie en de kogel 

Zorg dat je altijd 1 hand voorop de knie hebt, zodat je het paard wat tegen kan houden als hij zijn been wil optillen maar forceer dat niet. De meeste paarden zijn gewend dat ze hun voet moeten geven als de onderbenen worden aangeraakt, geef het paard even de tijd om te begrijpen wat je wil gaan doen en dus mag ontspannen. De andere hand ligt om de achterkant van de kogel. Zorg dat je er goed zit met voldoende afstand en met 1 knie en 1 voet op de grond. We weten allemaal dat gezonde benen voor het paard van levensbelang is, als de benen niet goed functioneren zal dit en zeer nadelig effect hebben op zijn levenskwaliteit en voor de rest van het lichaam. Als je de benen van het paard behandeld werkt dit ook aardend. Je kan op deze manier het paard goed verbinden met de aarde, en alle oude en negatieve energie laten afvloeien naar de aarde. Zo komt er ook weer ruimte om schone en positieve energie op te nemen van de aarde. 

Positie 16: de voorhoeven 

De sta positie voor het behandelen van de voorhoeven is hetzelfde als dat je de hoeven van een paard uitkrabt. Leg een hand losjes op de hoef en ondersteun met de andere hand de onderkant van de hoef zodat het paard zo ontspannen mogelijk kan staan. Bij het behandelen van de hoeven houden wij max 30 sec. (liever korter) aan. Een been lang optillen is voor een paard niet prettig en stagneert de doorbloeding van het been. De hoeven zijn een stuk van het lichaam die veel worden belast. Paarden staan veel meer dan ze liggen 

Positie 17: de hak 

Let goed op jouw eigen werk positie en houd voldoende afstand en weer 1 knie en 1 voet op de grond. Leg je handen licht om de hak heen en houd er rekening mee dat het paard het been wil optillen, neem daar even de tijd voor dat het paard kan begrijpen dat je alleen even je handen daar wil laten liggen. 

Positie 18: de kogel achter 

Als je rustig met je handen van de hak naar de kogel zakt kun je zelf je goede werk positie aanhouden. Let ook hier op dat het paard het been weer wil optillen en zorg dat je niet te dichtbij bent met je gezicht. 

Positie 19: de achter hoeven 

Ook deze positie werk je hetzelfde als dat je de achter hoeven van je paard zou uitkrabben. Leg 1 hand op de hoef en ondersteun met je andere hand de onderkant van de hoef zodat het paard ontspannen kan staan. Bij het behandelen van de hoeven houden wij max 30 sec. (liever iets korter) aan. Een been lang optillen is voor een paard niet prettig en stagneert de doorbloeding van het been. 

Dit waren alle handposities om een basis Reiki behandeling aan paarden te geven. Houd in eerste instantie deze posities aan, zodat je er goed bekend mee raakt en niet meer over de posities hoeft na te denken.

OPDRACHTEN BASIS REIKI BEHANDELING
Het is tijd om voor het eerst een paard of pony te gaan behandelen. Hier dien je een kort verslag van te maken. Ook maak je een voor en een na foto van het paard die je gaat behandelen. Is je verlag af, upload deze dan onderaan deze pagina.

Vragen om te verwerken

  1. Hoe was het voor jou om voor het eerst een Reiki behandeling aan een paard te geven?
  2. Wat ben je tegenkomen bij de verschillende handposities?
  3. Wat ging er goed?
  4. Wat zijn verbeterpunten?
  5. Hoe reageerde het paard tijdens de behandeling?
  6. Hoe heb heb je de behandeling afgesloten of wat heb je met het paard gedaan na de behandeling?
  7. Verwerk de voor en na foto in het verslag.